Albanië zeker het bezoeken waard

Aan de Adriatische zee, tussen Griekenland, Macedonië, Servië en Montenegro ligt Albanië. Dit bijzondere land is het meest islamitische land van Europa, 70% van de bevolking is islamitisch het was eeuwenlang een uithoek van het Ottomaanse rijk. Dit zorgt ervoor dat Albanië niet Europees aanvoelt. Een andere belangrijke reden voor dit gegeven is de bijzonder Geschiedenis van Albanië.

Vakantietips nodig? Kijk op Goedkoop.nl voor leuke ideeën.

Geschiedenis Albanië

Net als de omliggende andere Balkan landen werd Albanië na de tweede wereld oorlog onderdeel van de communistische USSR. De leider van het land was Enver Hoxha welke een hechte kameraadschap met Jozef Stalin onderhield. Na de dood van Stalin en de door Chroesjtsov ingezette afbraak van het Stalinisme, brak Hoxha met de USSR. Hij wilde niets meer te maken hebben met de USSR vanwege de kritiek op Stalin. Het land raakte in een isolement en kon geen kant op, geen handel met de communisten maar ook niet met de kapitalisme.

In de jaren zestig, toen het land te kampen had met grote crisis als gevolg van het isolement, klopt Hoxha aan bij China. Hier vond hij in Mao een nieuwe grote broer en Albanië werd het enige maoïstische land van Europa. Na de dood van Moa in 1976 keerde Hoxha wederom zijn rug naar de criticasters van Moa. Het land kwam weer in een isolement terecht.

Door deze geschiedenis van isolement is het Albanië van tegenwoordig een kompleet ander land dan de omringende landen. Het is het armste land van Europa maar de geweldige ligging tussen de Adriatische zee en het gebied rond de Korab berg. Dit zorgt voor geweldige natuur.

Wil je dus genieten van adembenemende natuur en een unieke cultuur binnen Europa gemixed met unieke geschiedenis, ga dan naar Albanië.

Albanese Bunkers

Wanneer je het land bezoekt, ga dan zeker opzoek naar een van Enver Hoxha’s bunkers. Lang zul je niet hoeven te zoeken. Hij bouwde namelijk op strategische plekken 750.000 bunkers om zo de onafhankelijkheid van het land te kunnen waarborgen.